Pospíšil má covid. „Asi nosil respirátor ve špatné ruce,“ dělají si legraci komentátoři

zdroj Fcb Jiří Pospíšil
zdroj Fcb Jiří Pospíšil

Poslanec Evropského parlamentu Jíří Pospíšil (TOP 09)  se nakazil koronavirem, oznámil to v sobotu na Twitteru. Pospíšil se kál, že snad nikoho nenakazil díky svému respirátoru. Jak se říká, cesta dlážděná do pekla dobrými úmysly i v tomto případě má své opodstatnění. Veřejnost neměla slitování. Občané se nejen obuli do jeho nevědomosti ohledně rozdílu mezi rouškou a respirátorem, ale ironicky si rýpli, že s respirátorem v ruce o kvalitní ochraně nemůže být ani náhodou řeč.

„Právě mi byl potvrzený pozitivní výsledek na covid. Nyní jsem v domácí izolaci a čekám na krajskou hygienickou stanici a na vytrasování kontaktů. Doufejme, že alespoň moje snaha vždy nosit respirátor, abych nikoho nenakazil, nevyšla nazmar“, napsal na síti nakažený politik. Nicméně právě jeho slova o použitém respirátoru zvedli mnohé ze židle. Občané upozornili na rozdíl mezi rouškou a respirátorem. Druhý jmenovaný právě chrání jeho nositele, nikoliv ostatní. „Pokud jste nosil respirátor s ventilkem, vydechoval jste infikované kapénky do okolí. Respirátor chrání vás. Ale vás zřejmě neochránil“, reaguje jedna z přispěvatelek diskuze. „Nejsem si jist, jestli víte, jak respirátor funguje a co je jeho účelem“, přisazuje si další z uživatelů.

Respirátory mají totiž dva druhy ventilů: Jeden je vhodný pro nemocného – a druhý naopak pro zdravého člověka. Pokud by šlo například o respirátor třídy FFP3, tedy té nejvyšší, který má výdechový ventil, tak taková pomůcka chrání jen nositele, ale okolí ne, infikovaný tak může být roznašečem. V tenhle okamžik není jasné, jakou přesně ochranu používal právě Jiří Pospíšil.

Psali jsme Covid řádí i ve Sněmovně! Šlechtová je pozitivní a dalších 11 lidí je v izolaci

 Předseda spolku Centrum nezávislosti České republiky a ředitel Národního střeleckého centra František Matějka zase doufá, že „panikáři“ si nepovšimnou toho, že politik onemocněl i přes dodržování hygienických pravidel a nošení respirátoru.  „Jestliže Jiří Pospíšil podle vlastních slov nosil všude respirátor (jeho funkcí je chránit nositele před nákazou), přičemž předpokládám, že si i myje ruce a tak, a přesto onemocněl covidem…tak snad si toho panikáři nevšimnou a ten hrad z písku jim vydrží aspoň do jara“, napsal v naději další diskutující.

Našli se ale i tací, kteří jeho permanentní ochranu nosu a úst výrazně zpochybnili. Diskutér Jan Holík na Twitteru zveřejnil fotku, kde europoslanec drží respirátor v ruce. Neodpustil si ironický komentář.  „Nakazit se opravdu dá i s respirátorem… Pan europoslanec jej evidentně nosil a v ruce jej drží viditelně pevně, ale COVID dostal i tak. Chyba bude na straně výrobce respirátoru nebo možná respirátor chrání lépe, když ho člověk nosí v pravé a nikoliv v levé ruce“, napsal a svůj příspěvek zakončil několika vysmátými smajlíky.

Koronavirus si nevybírá. Zasahuje herce, zpěváky i nejvyšší patra politiky. Nedávno prodělala respirační onemocnění například exministryně Karla Šlechtová (ANO), pirátský poslanec Franitšek Navrkal, nebo heřmanoměstecký zastupitel a poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).