Prymula novým ministrem a občané si už dělají zásoby…bojí se tvrdého režimu!

Po rezignaci odešlého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha se ihned začalo spekulovat nad jménem jeho nástupce. Pro mnohé tak nebylo překvapení, když v úterý do čela úřadu premiér uvedl epidemiologa Romana Prymulu, který se vrací do resortu zdravotnictví necelé čtyři měsíce poté, co z něho odešel kvůli sporům s Adamem Vojtěchem.  Občané a veřejnost se obává tvrdších pravidel.

Právě profesor Prymula byl jednou z hlavních tváří boje proti koronaviru při první vlně. Rázem se bez přehánění stal jedním z nejmocnějších mužů ve státě. Zprvu i on řídil Ústřední krizový štáb a byl to také on, který přišel s návrhy většiny protiepidemických opatření. V květnu začal Prymula mluvit o odchodu z ministerstva vůli bezpečnostní prověrce. Prymula tehdy řekl, že měl neshody s Vojtěchem a že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky kvůli obavám z jeho popularity, což Vojtěch popřel. Babiš následně nabídl Prymulovi místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, stal se také členem nově zřízené vládní rady pro zdravotní rizika, která nahradila krizový štáb.

Právě (ne)nutnost bezpečností prověrky podnítila k tvrdé reakci občanského aktivisty, politika Michala Kocába. „Zapomínáme. Když jsem nastupoval do vlády, musel jsem předložit čisté lustrační osvědčení. Pak to kvůli Babišovi zrušili. Bezpečnostní prověrku Prymula už taky nepotřebuje. Zbývá ještě zrušit podmínku čistého trestního rejstříku. Duše národa okorává. Fofrem!“, sténá si Kocáb na Twitteru.

Společnost se ihned začala vyjadřovat na adresu nového ministra. Jedna část neskrývá strach z toho, že přijde tvrdý režim. „Prymula ministrem. Vyrážím na nákup a jdu dětem vařit obědy do zásoby“, napsal na Twitteru Martin Převrátil, sociolog, a zastupitel MČ Praha-Březiněves za hnutí Hlas.

Erik Best, vydavatel bulletinu Final Word, se zase nebojí toho, že by nedošlo na plošná ekonomická opatření. Má pocit, že resort zdravotnictví v čele s Prymulou si opatření prosadí. „Vláda už nezavede žádná plošná ekonomická opatření. Zavede je Roman Prymula sám“, komentuje výměnu ministrů komentátor.

Bojácné hlasy a ostré komentáře se ozývají i od samotných občanů. „Takže plukovník Prymula. Připravte se na zákazy vycházení a internační tábory“, varuje jedna přispěvatelka sociální sítě Twitter. „Hmm, Prymula. No tak to jsme v prdeli, během nejbližších dnů očekávám lockdown. Ten se nějakou ekonomiku ohlížet nebude“, zní další peprný komentář.

Prymula, který se po čtyřech měsících vrací na ministerstvo, nyní ale jako šéf celého resortu, na úterní tiskové konferenci představil své priority, řekl také mimo jiné, že právě nechce omezení, která by omezovala ekonomiku nebo že nouzový stav se v blízké budoucnosti vyhlašovat nebude.

Autor: ps