Pirátská náměstkyně ze Zlína spálila dokumentaci k nemocnici. „Jak za nacismu. Ať se vzpamatuje!“ sepsul ji veřejně Kasl

Po krajských volbách ve Zlínském kraji došlo k politickému zemětřesení. Jiří Čunek (KDU-ČSL) byl ve funkci hejtmana kraje po čtyřech letech úřadování nahrazen a podle politologů se mu osudným staly plány na zřízení nové krajské nemocnice. Mezi hlasité kritiky patřili i Piráti, konkrétně pak stávající náměstkyně hejtmana Hana Ančicová. Ta v prosinci neváhala na svém facebooku spálit dokumentaci k nemocnici, za což si vysloužila kritiku, mimo jiné od architekta a dlouholetého politika v jedné osobě Jana Kasla. 

Úspěšný politik Jiří Čunek vsadil v krajských volbách vše na jednu kartu. Plán na zbudování nové krajské nemocnice jakožto i nákup pozemků měl zařízen, nicméně v posledních dnech svého působení ve funkci kvůli kritice od záměru ustoupil. Co na tom, že do stávající nemocnice Tomáše Bati musí kraj pumpovat desítky milionů ročně, jelikož se nachází v naprosto nevyhovujícím stavu.

K hlasitým kritikům Jiřího Čunka patřila právě stávající náměstkyně Hana Ančincová. Ta na facebooku již v prosinci sdílela status týkající se plánů na novou nemocnici a vyzývavě před objektivem spálila dokumentaci k projektu.  „Plány na novou nemocnici shořely jako papír. Během kampaně jinými slibované 4 miliardy na novou nemocnici jsem nenašla ani ve sklepě a ani na střeše jednadvacítky a to jsme s Piráty prohledali opravdu každý šuplík. 4 miliardy na novou nemocnici totiž neexistují, protože jsou již navázané na jiné investice v kraji,“ napsala náměstkyně s tím, že Piráti rozhodně nechtějí kvůli stavbě nové krajské nemocnice  ohrozit rozvoj kraje napříč všemi oblastmi. Připomněla, že kraj musí počítat s propadem příjmů v příštích letech – v souvislosti s covidem, tak díky zrušení superhrubé mzdy.

Její příspěvek ale vzbudil výrazné pobouření. Jinak zdrženlivý a uvážlivý architekt a pražský politik Jan Kasl se nad jejím příspěvkem neváhal pozastavit.  „Vážená paní náměstkyně, je mi vcelku jedno, zda budete nebo nebudete stavět novou nemocnici ve Zlíně, situaci tak podrobně neznám. Ale považuji za zcela nepřijatelné pálit projektovou dokumentaci, kterou vytvořili členové ČKA a ČKAIT, autorizované osoby, na základě smlouvy s krajským úřadem,“ nestačil se divit předseda s tím, že tímto gestem se vracíme zpátky do minulosti. „Nejenom že nás vracíte do doby pálení knih – naposledy za nacistů v Německu a komunistů v Sovětském svazu, ale že jste jasně vyjádřila svůj vztah k práci někoho jiného, kdo není ani Vaším politickým oponentem, ani není nijak odpovědný za plán stavby, kterou Vy nechcete realizovat,“ pokračoval s tím, že s takovým postupem výrazně nesouhlasí. „Ohrazuji se proti takovému chování jako kolega projektantů, předseda České komory architektů i jako občan České republiky. Vzpamatujte se“, uzavřel rázně.

Svůj status Kasl ještě následně rozvinul. “ progresivni levice, zůstane levicí. A aktivista zůstane aktivistou. Sice umí možná pojmenovat problém, ale aktivista ho nikdy nevyřeší! A proto spálit, zničit, zašlapat, zapomenout a nechat jen svou ideologii.“ Na jeho slova náměstkyně Ančicová již nijak nereagovala.