Zmrzlina je sladká a studená pochoutka, která je oblíbená po celém světě. Je to druh dezertu, který se často podává v mnoha různých příchutích a formách. Hlavními složkami zmrzliny jsou mléko nebo smetana, cukr a aroma. Může také obsahovat ovocné šťávy, kakao, oříšky, čokoládu, nebo jiné ingredience, které dodávají specifické chutě. Má ale také svá ale. Hygienici nyní přišli v rámci kontroly kvality na to, že některé nevyhověly s nadlimitním množstvím bakterií čeledi Enterobacteriaceae.
Proces výroby zmrzliny začíná smícháním základních surovin (mléka nebo smetany, cukru, a aromatu), které tvoří směs. Tato směs je následně ochlazována a míchána tak, aby se zabránilo tvorbě velkých krystalů ledu. Poté je směs mražena a zpracována do požadované konzistence.
Existují různé typy zmrzliny, včetně klasické tvrdé zmrzliny, měkké zmrzliny, sorbetu (bez mléčných složek), a dalších variant. Zmrzlina je často servírována v kornoutcích, pohárech nebo jako součást různých dezertů, jako jsou zmrzlinové poháry, zmrzlinové dorty a sundaes. Zmrzlina je často oblíbená pochoutka pro děti i dospělé, a je často spojována s letním osvěžením.
“V rámci kontrol kvality zmrzliny byly provedeny i odběry vzorků zmrzliny na mikrobiologický rozbor. Těch bylo odebráno 399. Vzorky jsou v současné době analyzovány, ale již 132 jich nevyhovělo s nadlimitním množstvím bakterií čeledi Enterobacteriaceae. V jednom případě byla zachycena bakterie stafylokok,” uvedl ředitel odboru Ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum v tiskové zprávě ministerstva.
Nejčastěji se hygienici při kontrolách setkávají s tím, že nejsou vytvořeny přijatelné podmínky pro osobní a provozní hygienu, zejména v sezónních stáncích. Pracovníci si nemají kam uložit civilní oděvy, postrádají oděv na převléknutí, není jim zajištěna možnost umýt si ruce v tekoucí teplé vodě, chybí vhodné prostory pro uložení úklidových pomůcek a prostředků a v některých případech není k dispozici vyčleněné sociální zařízení (WC)-
V případě kontroly zmrzlin byly pak zjištěny nedostatky v úklidu provozovny nebo v sanitaci výrobníků zmrzliny a ve skladování, kdy potraviny nebyly chráněny před kontaminací. Prodejci také mnohdy nezveřejňují alergeny ve vlastních výrobcích. U občerstvení zaznamenali hygienici problémy v dodatečném zamrazování, prošlé době použitelnosti, neznačení vlastních rozpracovaných či hotových pokrmů, nedodržení teplotního řetězce, společného skladování neslučitelných druhů potravin nebo používání nevhodných obalů neurčených pro potraviny, např. skladování pečiva v pytlích na odpad.
„Za zjištěné nedostatky v rámci kontrol kvality zmrzliny bylo ve sledovaném období uloženo 85 pokut v celkové výši 189 500 Kč a vydáno 113 různých nápravných opatření, nejčastěji provést sanitaci výrobníku nebo celé provozovny. V dalších případech byla činnost pozastavena do doby odstranění zjištěných závad nebo do prokázání nezávadné výroby zmrzliny. V rámci zjištěných závad u stánků s občerstvením pak bylo uloženo 79 pokut v celkové výši 191 300 Kč, přičemž další pokuty se stejně jako v případě kontroly zmrzlin připravují ve správních řízeních. Ve dvou případech byl z důvodu závažnosti stavu stánek na místě uzavřen, 8 provozovnám byla pozastavena činnost do doby odstranění nedostatků a v 15 případech byl nařízen úklid a sanitace,“ konkretizuje ministerstvo zdravotnictví.
Na další kontroly stánkového prodeje občerstvení se pracovníci krajských hygienických stanic chystají i v následujících prázdninových dnech.