Co Čech, to houbař. Loni jsme trhli rekord

Zdroj foto: Pixabay.com (free for commercial use)

Houbaření, také nazýváno sběr hub nebo mykologie, je činnost spojená se shromažďováním a studiem hub v přírodě. Houbaření je oblíbenou aktivitou pro mnoho lidí, kteří mají zájem o přírodu, gastronomii a botaniku. Sběr hub může být rekreační zábavou nebo také způsobem, jak získat čerstvé a chutné ingredience do kuchyně.

Podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ČR Češi loni nasbírali lesní plody za 7,8 miliardy korun – nejčastěji houby, borůvky, maliny a ostružiny. Aspoň jednou měsíčně vyrazilo do lesa šest lidí z deseti. Celková návštěvnost lesa mírně stoupla, vyplývá to z údajů chystané Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství za rok 2022.

„Les je ideálním místem pro odpočinek, pobyt v něm má ozdravný účinek nejen pro naši psychiku, ale i tělo. Naše lesy tak splňují svou rekreační funkci dokonale. Češi spojují procházku se sběrem lesních plodů, jde v podstatě o národní hobby,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Češi loni v lesích nasbírali 38,96 tisíce tun lesních plodů v hodnotě 7,89 miliardy korun. Překonali tak nejlepší výsledek 7,66 miliardy korun z roku 2013. Na loňské hodnotě se však výrazně podílí nárůst cen za lesní plody, včetně vlivu inflace.

Mezi nejčastěji sbírané plody patří houby, kterých si lidé loni z lesa přinesli 24,99 tisíce tun za 5,2 miliardy korun. Česká republika patří mezi země s nejvyšší koncentrací houbařů na světě. Dále to jsou borůvky (6,77 tisíc tun za 1,2 miliardy korun) a maliny (2,67 tisíce tun za 562 milionů korun). Nejméně se sbírají bezinky a brusinky, vyplývá z dat ministerstva.

Jak rozlišovat jedlé houby od těch jedovatých?

Při houbaření je důležité mít nějaké znalosti o druzích hub, protože některé mohou být jedovaté a nebezpečné pro konzumaci.

Studium knih a průvodců. Existuje mnoho knih a průvodců, které obsahují fotografie a popisy různých druhů hub. Tyto průvodce vám mohou pomoci naučit se rozpoznávat a rozlišovat různé druhy hub, uvádí server houby-rostou.cz. 

Dále existuje možnost konzultovat s odborníky. Mykologové jsou experty na houby a mohou vám poskytnout cenné rady a informace týkající se sběru hub. Někdy jsou pořádány i exkurze nebo workshopy s mykology, kde se můžete naučit více o hubách z první ruky.

Posloužit mohou i online zdroje. Existují mobilní aplikace a webové stránky, které vám mohou pomoci identifikovat druhy hub podle fotografií a popisů. Tyto zdroje mohou být užitečné, pokud máte s sebou chytrý telefon nebo tablet. A užitečná rada na závěr je začít s těmi nejznámějšími. Pokud začínáte s houbařením, je dobré se zaměřit na druhy hub, které jsou široce známé a obtížně zaměnitelné s jedovatými druhy. Hřib dubový, bedla vysoká, klouzek obecný a různé druhy ryzců jsou příklady jedlých hub, které jsou relativně snadno rozpoznatelné.