Majitelé restaurací, které pokousal PES a donutil je opětovně zavřít, se bouří. K iniciativě Chcípl PES se připojily už stovky protestujících podnikatelů či živnostníků z celé republiky. Jejich hlavním cílem je změna kompenzačních pravidel. Podle nich je kompenzace 80% loňských tržeb spravedlivější. V pátek dokonce na protest některé restaurace nechaly otevřeno.
Nejednu restauraci dokonce kontrolovala policie. Jedním z nich byl podnik jednoho z organizátorů iniciativy Davida Biksadského. Ten však odmítl zavřít. „Probíhá tady mírumilovný protest, který je postavený na tom, že si lidé povídají o té situaci, vyměňují si zkušenosti o nemoci, přístupu státu,“ řekl deníku Echo24 Biksadský a dodal, že podnik přišlo podpořit několik umělců z Prahy, ale i běžní návštěvníci. „Je tam strach, ale ti, kteří přicházejí, nás podporují. Nepřišli na pivo, ale primárně na protest,“ dodal.
Podnik Biksadského nebyl zdaleka jediný, který zůstal otevřený, a to navzdory vládním zákazům. Například majitel brněnské hospody U Sajmona pod Hájkem. „Žádná pokuta není příjemná, ale likvidace podniku je mnohem horší. Nevím, zda se nám podaří něco změnit, ale připojuje se čím dál tím víc hospod, tak doufám, že to k něčemu bude,“ uvedl majitel Hájek.
Další otevřenou restauraci, kterou mohli občané v pátek navštívit byl také pivovar Malý Janek v Jincích. Jeho majitel Jiří Janeček je jedním z organizátorů iniciativy. Podle svých slov otevřel pro uzavřenou společnost, kam pozval místní politiky či poslance, aby s nimi diskutoval o situaci. „Jde o to, že úředníci, kteří o tom rozhodují, neznají tu problematiku. Trochu mě mrzí, že nepřijeli ti, kteří měli ty protiepidemické balíčky na starost,“ řekl deníku Echo24 Janeček.
Iniciativa Chciplpes.cz na svém webu vyzývá, že protestovat lze i vyvěšením české vlajky či ponecháním rozsvíceno v podniku.
Některé restaurace, které iniciativu podporují, ovšem neotevřely. Motivem byl především strach z pokut. Neotevřel například majitel teplické restaurace Tomáš Kolařík. Ten naopak podle České televize ocenil kroky vlády, která přidala restauracím kompenzaci 400 Kč na den z programu Covid-gastro.
Iniciativa, která volá po zavedení kompenzací na základě procenta z loňských tržeb místo hrazení nákladů, se připojilo už přes pět stovek restaurací, hospod či dalších živnostníků, kteří kvůli jejich zavření nemohou normálně fungovat. Kompenzace v podobě 80 % z loňských tržeb, jak to dělají některé sousední země, je podle Janečka spravedlivější.