Babišův projev okamžitě vyvolal nevoli. Hlava měla být na špalku, „popravoval“ by Kalousek

Zdroj fcb Andrej Babiš
Zdroj fcb Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil v pondělí večer s televizním projevem, ve kterém vyzýval, aby lidé dbali na nošení roušek a dodržování dalších nařízení proti šíření koronaviru. Podle svých slov z titulu předsedy nechce připustit, abychom měli miliony nakažených a tisíce mrtvých. Opozice jeho projev okamžitě „zdrbala“. Podle Jana Bartoška (KDU-ČSL) se jednalo s slabý projev. „Bezradným a bezobsažným“ jej nazval zase Petr Fiala (ODS).

Předseda v úvodu projevu připustil, že situace je vážná. „Epidemie je zpět. Bohužel. Čísla nákazy závratně rostou. V posledních dnech nám byly předložené scénáře vývoje, které mě značně znepokojily,“ řekl a znovu ocenil zvládnutí krize na jaře. Připomněl také zrušení povinnosti nosit roušky od 1. července.  „Tehdy jsme těch opatření měli všichni až po krk, všichni jsme se chtěli volně nadechnout a užít si léto, jak jsme zvyklí“, uvedl a připomněl, že jsme zvládli pandemii jako jedni z prvních.  „Měli jsme jen minimum mrtvých, což nás tehdy možná ukolébalo v představě, že to s tím virem není tak zlé. I já jsem se nechal unést nastupujícím létem a atmosférou ve společnosti. To byla chyba, kterou nechci zopakovat,“ připustil a apeloval na všechny, ať dodržují vládní opatření. „Právě starší a nemocné lidi musíme ochránit,“ varoval.

Opozice a veřejnost jeho výstup  okamžitě zkritizovala. „Slabý projev slabého premiéra“, napsal například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KUD-ČSL).

Na televizní vystoupení reagoval kriticky i komunistický poslanec. „Ochránit ekonomiku i seniory. A taky roušková symbolika a šiřitelé nepravd. Na nepříjemné věci má už Prymulu“, řekl v reakci na slova premiéra poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

„Naše společnost je rozdělená. Jsou tu lidé, kteří nosí roušky a podporují všechna opatření, a pak jsou tu lidé, kteří považují virus za obyčejnou chřipku,“ postěžoval si ve vystoupení dále Babiš a dodal, že roušky „se nenosí kvůli Babišovi, Vojtěchovi, Prymulovi,“ ale kvůli ochraně ostatních, hlavně rizikových skupin.

Slova o rozdělení společnosti, které  zároveň volají po společném postupu zvedla ze židle pražského primátora. „Pan premiér řekne v jednom projevu, že jsme v tom všichni společně a zároveň kope příkopy mezi mladými a starší generací a hned poté mezi Prahou a zbytkem republiky. Když největší denní přírůstek na počet obyvatel je v Kroměříži a pak v Berouně. Představoval bych si to jinak“, okomentoval vystoupení Zdeněk Hřib (Piráti).

 

Nit suchou na premiérovi nenechal ani Petr Fiala (ODS). „Bezradný a bezobsažný projev. Jeho jediným cílem bylo nějak napravit špatný dojem z chaosu, který premiér a vláda způsobili. Na tom, co premiér označil za úkol do budoucna, měla vláda pracovat od května a dnes to mělo být dávno připraveno“, šel do vlády šéf strany.

Babiš také uvedl, že mezi úkoly, které je nyní třeba udělat, zmínil třeba zajištění dostatečného počtu odběrných míst a kapacity laboratoří, spuštění systému sebereportování, zajištění dostatečné kapacity lůžek pro pacienty s covidem či ochranu zdravotnického personálu.

„Nechceme zavírat ekonomiku a ohrozit zaměstnanost. Stejně jako vy to chceme zvládnout jen s opatřeními, která náš život omezí co možná nejméně. Pojďte nám s tím prosím pomoct,“ apeloval.

Do šéfa hnutí ANO se obul i bývalý předseda TOP09 Miroslav Kalousek. „V projevu premiéra mi chybělo vyádření, které zdůrazňoval minule. Že “jako premiér přebírá plnou politickou odpovědnost”. Od té doby dává v kritických chvílích chlapsky a bez váhání hlavu na špalek. Hlavu kohokoliv jiného než svoji.“

Šéf hnutí ANO  v souvislosti s epidemií koronaviru v televizi se svým projevem vystoupil letos už dvakrát, a to během jarní fáze epidemie.

Autor: ps