Prymula vzal kritikům vítr z plachet, zrušil si živnost!

zdroj prntscreen CT24
zdroj prntscreen CT24

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula je v úřadu jen několik málo chvil a už se vynořuje ostrá kritika a dokonce požadavek na jeho odvolání. Kritikům se nelíbí živnost ministra týkající se oboru činnosti výroby zdravotnických prostředků. Vznikla dokonce petice požadující odvolání ministra. Otázkou je, zda je kritika oprávněná. Novopečený ministr výroky odmítá. Podle svých slov si živnost založil pro funkci vládního zmocněnce. Kritikům ale nakonec vzal vítr z plachet a celou živnost si zrušil.

Epidemiolog a čerstvý ministr Roman Prymula, má od června v obchodním rejstříku jako živnostenskou činnost zapsanou mimo jiné výrobu lékařských a dentálních nástrojů a potřeb a výrobu zdravotnického materiálu. Někteří lidé to vidí jako střet zájmů. Sám Prymula již dříve ubezpečil, že roušky ani dezinfekci nyní vyrábět nehodlá.

„Pokud bude prof. Prymula jmenován ministrem, musí se vzdát své živnosti na zdravotnické pomůcky. Nebo je střet zájmů ve vládě Andreje Babiše už běžnou praxí?!“, upozorňoval v pondělí poslanec Vlastimil Válek (TOP09).

Lidí, kteří se nad tímto pozastavují je ovšem více. Vznikla dokonce petice, která za 24 hod získala 12 tisíc podpisů. „My, studenti a ostatní občané našeho státu nesouhlasíme s dosazením prof. Prymuly do funkce ministra zdravotnictví, a to z tohoto důvodu – Založení živnosti pana profesora ke dni 17.06.2020, a to v oboru činnosti výroby zdravotnických prostředků“, zní v petici.

Psali jsme Prymula novým ministrem a občané si už dělají zásoby…bojí se tvrdého režimu!

Prymula v úterý v reakci na vlnu kritiky své živnostenské oprávnění pozastavil. Na jehož základě mohl mimo jiné vyrábět zdravotnické prostředky či zpracovávat studie. Vyplývá to z rejstříku živnostenských oprávnění. Na pozastavení upozornila Česká televize.

Prymula v ČT také řekl, že o živnost požádal proto, aby mohl vykonávat funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. „Protože na začátku to vypadalo, že ji budu muset dělat na živnostenské oprávnění,“ poznamenal s tím, že byl na úřadu vlády na poloviční úvazek, takže logicky v tom zbytku chtěl něco dělat. Na to ale nakonec nedošlo.

Autor: ps