Prymula školám volno bez vědomí Plagy. Neumíte si v té „Strakovce“ zavolat?, diví se opozice

Plaga Robert
Plaga Robert

 Další velké „haló“ vyvolal úterní apel novopečeného ministra zdravotnictví Romana Prymuly ředitelům základních a středních škol, aby na pátek 25. září vyhlásili ředitelské volno. Vznikl by tím čtyřdenní víkend a získal by se čas na útlum epidemie. S ministrem školstvím to ale nikdo nekonzultoval. Robert Plaga apeluje, aby jeho resort nebyl obcházen a opozice zuří. Chaos i s příchodem plukovníka do čela resortu zdravotnictví podle ní nadále pokračuje.

Ministerstvo školství by podle Plagy mělo být více vtaženo do rozhodování o preventivních opatřeních i nařízení v nákazou nejhůře postižených regionech. „Chápu to pouze jako apel a doporučení školám. Pokud by se měly provádět nějaké změny školního roku nebo jiné systémové úpravy, vyzval jsem pana ministra, abychom do toho byli více vtaženi,“ komentoval Prymulův apel ministr školství.

Nastupující ministr zdravotnictví Roman Prymula totiž doporučil ředitelům škol, aby v pátek 25. září vyhlásili ředitelské volno. Ve spojení se státním svátkem 28. září by prodloužený víkend podle Prymuly vytvořil čas na útlum epidemie covid-19. Opatření ale není závazné.

Zástupci opozice vládu kritizují, že i nadále v souvislosti s řešením koronavirové krize panuje chaos. Například předseda ODS Petr Fiala poukázal na to, že Prymula návrh o pátečním volnu navrhl přes média, aniž o tom věděl Plaga. “ Ministr Prymula navrhuje přes média volno ve školách, bez toho, aby o tom věděl ministr školství Plaga. Ministr Hamáček zvažuje žalobu na SÚKL, který kritizoval diletantskou distribuci roušek seniorům. Nic se nezměnilo. Vláda se nepoučila. Chaos pokračuje“, sténá si Fiala na Twitteru.

Poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL) si také přisadil. Ironicky poznamenal, že Prymula začíná obsazovat i další rezorty.  „Roste nám další superministr? Vypadá to, že pan plukovník Prymula začal přebírat i ministerstvo školství“, napsal na Twitteru.

Plaga také poznamenal, že úprava školního roku by podle ministra školství měla být systémová, nikoliv dva nebo tři dny předem.

Marek Ženíšek (TOP09) zase nechápe, jak se ministři nemohou mezi sebou domluvit. „Páteční volno ve školách s námi ministr Prymula nekonzultoval, říká ministr Plaga. Vypadá to, že s příchodem plukovníka chaos a nekoordinace nekončí. To si fakt neumíte v té strakovce mezi sebou ani zavolat?“, diví se bývalý poslanec.

Část oslovených škol ministra vyslyší, někteří ředitelé však volno vyhlásit odmítají. Bojí se totiž, že by jim chybělo během maturit a přijímacích zkoušek. Každá škola se má rozhodnout individuálně.

Autor: ps