Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula rozhodl, že restaurace a bary budou muset od čtvrtka kvůli šíření koronaviru zavírat už ve 22.00. Zatím musely mít hospody zavřeno až od půlnoci do 06.00. Provozovatelé restaurací brojí proti takovému opatření. Zastání našly mimo jiné i u Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podle něj je to brutální a restaurace si to nezaslouží.
Podle Prymuly restaurace a bary jsou bohužel jedny z nejrizikovějších míst. Nařízení vyhlásí ministerstvo ve středu, zpřísněná opatření budou platit dva týdny. Podle novopečeného ministra pokud se za tu dobu podaří snížit ukazatele nemocnosti, budou opatření zase zrušena. Ve stejný den dojde i k omezení sportovních akcí. Počet diváků na sportovních akcích by se měl omezit na 2000 sedících lidí, řekl Prymula v úterý večer v Interview ČT.
Posunutí zavírací doby na 22.00 kritizují provozovatelé restaurací i například Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy je takový krok pro restaurace brutální a likvidační.
Je to brutální, restaurace si to nezaslouží, omezením otevírací doby přijdou o 30 procent tržeb. Sektor je už půl roku drcený tím, co se děje, aniž by dostal jedinou korunu náhrad, kritizuje nařízení v DVTV.
„Nový ministr chce omezovat otevírací dobu restaurací, aniž by restaurace byly významným zdrojem nákazy. Pokud by měly restaurace zavřít už ve 22:00, znamenalo by to pro ně až 30% výpadek v tržbách. Opravdu je potřeba likvidovat sektor, který trpí už půl roku?“, vzdychá Tomáš Prouza na Twitteru s tím, že podle něho přitom by šlo najít nějaký kompromis „Stačilo by, aby stát komunikoval s těmi, kterých se rozhodování týká“, dodal.
Roman Prymula také uvedl, že si nepřeje zavádět taková opatření, která by zcela handicapovala ekonomiku a vyjádřil se v duchu, že doufá, že to hospody přežijí. Zároveň ale podle něj lidé začali ztrácet ostražitost, proto jsou podle něj nová opatření namístě.
Autor: ps